Mohammed ElBaradei, ales de opoziţia egipteană pentru a o reprezenta în procesul de punere în aplicare a tranziţiei politice anunţate de armată, este popular printre militanţii prodemocraţie pentru luptele sale împotriva lui Hosni Mubarak, apoi a lui Mohamed Morsi.
Fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cunoscut ca o persoană integră şi austeră, el este de acum "vocea" Frontului 30 iunie care reuneşte cele mai importante partide şi mişcări ostile preşedintelui islamist Mohamed Morsi, înlăturat de la putere, miercuri, de armată.
Frontul i-a încredinţat marţi responsabilitatea de a "asigura punerea în executare a revendicărilor poporului egiptean şi pregătirea unui scenariu care urmăreşte realizarea unei foi de parcurs (a opoziţiei) pentru o tranziţie politică".
Miercuri, el a declarat că foaia de parcurs prezentată de armată "răspunde revendicărilor poporului", după ce s-a întâlnit în cursul zilei cu şeful instituţiei militare, generalul Abdel Fattah al-Sissi.
Opozant al regimului Mubarak, apoi critic vehement al consiliului militar care a asigurat conducerea ţării timp de 16 luni după înlăturarea acestuia, fostul director al AIEA (1997-2009) a primit premiul Nobel pentru Pace în 2005, pentru munca sa şi cea a organizaţiei împotriva proliferării armelor nucleare.
În 2012, el a renunţat la cursa prezidenţială egipteană, acuzând puterea militară de tranziţie, condusă în perioada respectivă de mareşalul Hussein Tantawi, că perpetuează sistemul represiv de altădată.
Orator mediocru dar animat de convingeri democratice afirmate, fostul funcţionar internaţional s-a întors triumfal în ţară la începutul lui 2010, fiind întâmpinat de sute de susţinători pe aeroportul din Cairo.
Foarte rapid, el a încercat să unească opoziţia în jurul unui proiect de reformă şi şi-a câştigat aliaţi din rândul tineri