Terra a cunoscut, de-a lungului primului deceniu al mileniului trei, « fenomene climatice extreme, cu un puternic impact », pe fondul inalzirii globale, scrie, intr-un raport, Organizatia mondiala a meteorologiei (OMM).
« Exceptand 2008, fiecare din anii primului deceniu au fost dintre cei mai caldurosi inregistrati vreodata din 1850, cand au inceput masuratorile sistematice, recordul fiind detinut de 2010 », anunta OMM, precizand ca temperaturi dintre cele mai ridicate au fost consemnate atat la nivelul solulului, cat si la suprafata oceanelor.
« Venind dupa o lunga perioada caracterizata printr-o incalzire pronuntata a climei, acest deceniu a doborat multe dintre recordurile nationale absolute de temperatura », noteaza documentul. Printre fenomenel climatice extreme OMM citeaza valurile de canicula care s-au abatut si continua sa invaluie Europa si Rusia, uraganul Katrina din 2005 si ciclonul Nargis din 2008, care au facut ravagii in Statele Unite si, respectiv, Birmania, seceta din Australia si Africa de Est sau inundatiile care au lovit Pakistanul in 2010.
Incalzirea climei a grabit topirea ghetarilor, ceea ce a condus la o crestere cu 3 mm a nivelului oceanelor. De altfel, conform raportului OMM, nivelul marilor intinderi de ape s-a ridicat cu 20 de centimetri comparativ cu 1880. Autorii studiului arata ca toate aceste fenomene se explica, partial, prin variabilitatea naturala a climei, dar un rol major l-a jucat cresterea concentratiei atmosferice de gaze cu efect de sera.