Șeful statului a declarat, într-o emisiune la Digi 24, că cineva trebuie să îşi asume responsabilitatea juridică şi să plătească în faţa legii pentru suspendarea și referendumul de demitere a președintelui de anul trecut, pe care le-a catalogat drept "o lovitură de stat care nu s-a putut finaliza". Sursa: Marian Ilie
ȚPactul de coabitare are teme precise, ceea ce nu ne opreşte să ne exprimăm punctele de vedere. Anul trecut, pe vremea asta ne aflam într-un plin proces al unui puci parlamentar, lovitură de stat care nu s-a putut finaliza, dar cea mai mare parte a instituţiilor au fost afectate. Responsabilitatea politică nu s-a măsurat dar cineva trebuie să îşi asume responsabilitatea juridică pentru că România plăteşte şi acum acel moment. Atfel, va exista ideea politicienii nu plătesc nici când prin acţiunea lor fac rău ţării, îşi discreditează ţara. Corect ar fi ca cineva să plătească în faţa legii", a susţinut preşedintele.
Băsescu a adăugat că au fost încălcate şi regulile democraţiei atunci când s-a încercat demiterea sa doar pentru că a devenit impopular ca urmare a reformei economice pe care a susţinut-o.
"O guvernare trece prin tot felul de momente. Cele de criză măsoară oamenii politici dacă au capacitatea să-şi treacă ţara prin criză. România a avut şansa să aibă un grup de oameni politici care şi-au asumat, împotriva voinţei populaţiei, au trecut ţara pe malul celălalt al crizei, au reabilitat ţara macroeconomic. Nu poţi să ai pretenţia ca un preşedinte să rămână la 50 la sută plus unu mai ales în situaţii de acest gen şi nimeni nu va accepta ca un preşedinte impopular, care şi-a făcut treaba, să spui în democraţie, că a devenit impopular, hai să-l schimbăm, să punem unul de-al nostru. Un preşedinte poate fi schimbat doar pentru înaltă trădare", a declarat preşedintele Traian Băsescu.
În acelaşi context, preşedintele României a vorbit şi