Linas Linkevicius, ministrul de externe lituanian a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a declarat luni seară că aderarea României şi Bulgariei la Schengen reprezintă un caz dificil, dar a precizat că ţara sa va face tot posibilul pentru a facilita acest proces.
“Ştim că este un caz dificil şi important în acelaşi timp. Dar vom face tot ce putem în rolul de preşedinţie a UE să facilităm acest proces. Dar depinde de cele două ţări să obţină rezultate”, a afirmat Linas Linkevicius, fără a preciza care sunt progresele care se aşteaptă de la cele două state.
Raimundas Karoblis, reprezentantul permanent al Lituaniei la UE a vorbit şi el luni, la Bruxelles, despre faptul că unele ţări au “preocupări justificate” faţă de România şi Bulgaria, fapt care face procesul dificil, întrucât este necesară o decizie unanimă pentru extinderea zonei de liberă circulaţie. El a mai spus că aşteaptă ca rapoartele Comisiei Europene privind progresele realizate de cele două ţări în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare să conţină evaluări pozitive şi că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen figurează pe agenda provizorie pentru reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie.
Concluziile reuniunii JAI din martie, unde aderarea României şi Bulgariei a figurat nu ca decizie, ci ca discuţie privind stadiul implementării acquisului Schengen, menţionează că subiectul trebuie să fie reluat până la sfârşitul acestui an, pentru stabilirea căilor de urmat pe baza abordării în două etape. Ministrul de interne Radu Stroe a declarat atunci că problema rapoartelor CE din cadrul MCV, care urmează a fi prezentat de executivul comunitar tot în luna decembrie, a fost abordată în timpul discuţiilor de Olanda, Germania şi de Finlanda, transmite Agerpres.
Linas Linkevicius, ministrul de externe lituanian a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a declar