Prin decizia de a accepta scaderea pragului de particiare la referendum la 30%, Curtea Constitutionala a Romaniei a facut un adevarat cadou clasei politice, in special puterii, care se lansase intr-o cursa iresponsabila de „carpire” fara viziune a Constitutiei, arata Ion M. Ionita in comentariul sau din ziarul Adevarul. El aminteste unul dintre motivele invocate insistent in legatura cu necesitatea modificarii Constitutiei: regionalizarea, prezentata ca o parghie indispensabila pentru absorbtia fondurilor europene. Fals, spune Ionita, regionalizarea poate usura anumite aspecte, dar, citam, „marea schimbare, cea a modelului economic, nu are nevoie de revizuirea Constituţiei”. Cheia este asadar relansarea prin reforma. Un pas incurajator i se pare autorului strategia pentru agricultură formulata in Raportul Comisiei prezidentiale insarcinata sa analizeze solutiile pentru acest domeniu.
Andreea Pora atrage si in aceasta saptamana atentia, in revista 22, asupra modificarilor de detaliu propuse de Uniunea Social-Liberala in textul Constitutiei si care ar relua, in mod abil, teme ale puciului esuat din vara anului trecut. USL a incercat atunci sa suspende nu doar presedintele, ci si mecanisme ale statului de drept, precum independenta justitiei.
Silviu Sergiu sustine in editorialul ziarului Evenimentul zilei ca pericolul nu ar mai fi atat de mare. Social-democratii inclina acum pe ideea organizarii referendumului de aprobare a noii Constitutii odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale, adica in toamna anului viitor. Veste rea pentru Crin Antonescu aceasta amanare, spune jurnalistul. Liderul liberal ar urma sa intre in cursa pentru Palatul Cotroceni la pachet cu o agenda politica dificila. Alegerile prezidentiale se bucura inca de participare buna din partea electoratului si vor provoca cu siguranta dezbateri aprinse pe amendamentele