Scris de O.E. - Interviu JA. Călin Bibarț, fostul prefect al Aradului, despre referendum.
JURNAL ARĂDEAN. Domnule Călin Bibarţ, în perioada în care aţi fost prefect s-a organizat Recensământul Populaţiei, acum se reiau discuțiile pe această temă în contextul cvorumului la referendum….
CĂLIN BIBARȚ. Și atunci, ca și acum, trebuie să constat că sunt oameni politici sau formatori de opinie care dau dovadă de lipsă de profesionalism sau de rea credință. Atunci au fost oameni politici aflați în opoziție care îndemnau populația să nu-şi divulge Codul Numeric Personal, iar acum aceiași oameni politici, dar aflați la guvernare, afirmă că rezultatele recensământului ar fi viciate deoarece sunt probleme cu unele CNP-uri. Datele pentru recensământ au fost prelucrate de instituţii publice ale statului, iar CNP-ul fiecărui român este în evidenţa acestor instituţii, tocmai pentru că statul eliberează acest CNP .
Codul Numeric Personal putea fi folosit în scopuri politice, cel puţin acesta a fost argumentul contestatarilor.
CĂLIN BIBARȚ. Acestea au fost și rămân afirmații de retorică electorală fără niciun argument, deoarece CNP-ul fiecărui român este dat de stat și guvernul are acces în orice moment la astfel de date.
S-a afirmat și se afirmă tot mai des că datele recensământului nu au fost folosite ca reper la Referendumul de demitere a preşedintelui…
CĂLIN BIBARȚ. Iarăşi o mare manipulare! Fiecare cetățean român primește la naștere un certificat de naștere cu un cod numeric personal, în care se regăsește și ziua, luna și anul nașterii, iar când un cetățean român decedează se primește un certificat de deces și se operează în baza de date. Deci, practic, în orice moment guvernul știe câți cetățeni sunt și dintre ei câți sunt majori și au drept de vot printr-o simplă comandă dată unui calculator. Recensământul nu arată nicidecum numărul persoanelor c