Un reportaj la tabăra de vară „Energel” din satul Ivancea.
Pentru a promova energia regenerabilă şi eficienţa energetică, în cadrului proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi pus în practică de PNUD Moldova, elevi din 106 şcoli, timp de un an au învăţat ce este energia eco şi cum poate fi folosită. Dintre aceştia, 120 de copii, au ajuns la tabăra de vară „Energel” unde învăţă să pună în practică cunoştinţele acumulate. Cu ce rezultate se mândresc elevii?
Toți musafirii care ajung în satul Ivancea la tabăra de vară ce poartă numele „Energel” sunt întâmpinaţi chiar de la poartă cu o întrebare-test „Îmi place energie verde, dar ţie?”. Drept dovadă că toți copiii de la tabără au devenit părtași ai utilizării energiei produse de vânt, soare şi biomasă este interesul lor pentru instalațiile din dotare, spune profesoara lor, Aurelia Şveţ. Ea îi îndrumă să experimenteze şi să se convingă singuri de faptul că energia naturii poate fi folosită eficient:
„Aici avem posibilitatea, practic, să aplicăm unele competenţe pe care ei le-au obţinut x n cadrul lecţiilor şi să se convingă ei suplimentar că este necesar ca sursele tradiţionale de energie să fie înlocuite cu sursele netradiţionale care sunt mai ecologice. Astăzi, la oră, ei au înţeles că energia verde este energia ecologică, energia accesibilă şi că dreptul de a accesa energia verde este un drept al tuturor.”
În timpul anului şcolar elevii au vizitat mai multe gospodării şi şcoli unde energia termică este obţinută de la soare sau din paie şi alte resturi vegetale. După aceasta unii copii au făcut proprii machete de instalaţii pentru a obţine energie. Ion Calugher, elev în clasa a VII a prezentat cu mândrie lucrarea sa şi spune că este convins că am putea să valorificăm energia vântului:
„Este o căsuţă ţărănească. Când nu-i lumină