În multe dintre statisticile oficiale, judeţul Buzău se regăseşte spre coada clasamentului la indicatorii care reflectă nivelul de trai, precum rata şomajului, salariul mediu net, produsul intern brut pe cap de locuitor, alimentarea cu apă, canalizare sau chiar şi alimentare cu energie electrică. Buzoienii se pot mândri, însă, cu lăcaşuri de cult sau cu instituţii de învăţământ.
Prin urmare, în judeţul nostru există 537 de biserici, ceea ce înseamnă că la o populaţie de 432.054 de locuitori există un lăcaş de cult la 805 cetăţeni. Prin prisma acestui lucru, Buzăul se regăseşte pe locul 15 într-un top al judeţelor în funcţie de numărul de biserici existente.
Potrivit incont.ro, cele mai multe lăcaşuri de cult se găsesc în Cluj, şi anume 833, însă cele mai multe pe cap de locuitor sunt în Sălaj, respectiv o biserică la fiecare 474 de persoane. În ceea ce priveşte Capitala, aici se regăsesc mai puţine astfel de edificii chiar şi decât în judeţul Buzău, respectiv 527, în judeţul Ilfov existând şi cele mai puţine biserici pe cap de locuitor, o biserică la 3.875 de persoane. La polul opus, cele mai puţine lăcaşuri de cult din ţară se găsesc în judeţul Tulcea, doar 73.
Şi pe partea de învăţământ, judeţul Buzău se poate lăuda cu destul de multe unităţi. Cu toate că multe dintre acestea nu sunt modernizate şi, de foarte multe ori, în timpul unui an şcolar cursurile sunt întrerupte din cauza anumitor factori care îngreunează accesul în şcoli, judeţul numără 203 instituţii de învăţământ, ceea ce înseamnă o şcoală la 2.128 de locuitori. La nivel naţional, Buzăul se regăseşte pe locul 11, o poziţie considerabil mai bună faţă de codaşul clasamentului, Tulcea, cu doar 93 de şcoli. Cele mai multe unităţi de învăţământ se găsesc, după cum era de aşteptat, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, 349 de şcoli.
Din rândul instituţiilor publice importante pentru ce