Magistraţii vor să scape de judecarea dosarelor în care se cere restituirea fostei taxe de poluare.
CSM solicită Ministerului Justiţiei să propună o lege prin care restituirea banilor să se facă pe cale administrativă. Solicitarea a venit de la tribunalele sufocate de zeci de mii de procese similare, în care oricum soluţia este previzibilă -instanţele europene au decis deja, încă din 2011 că, taxa este ilegală, aşa că singura sentinţă este restituirea banilor.
Judecătorii au dat deja dreptate celor care au achitat taxa în peste 300.000 de situaţii, potrivit datelor Ministerului Mediului, iar numărul celor care merg în justiţie pentru a-şi recupera banii plătiţi pe taxa de poluare continuă să crească. Anul trecut statul a restituit 445 mil. lei 86 mil, lei au fost retur-naţi de către Agenţia Fondului pentru Mediu şi 358,5 mil lei de către Ministerul Finanţelor.
Intenţia de a găsi o nouă procedură de restituire a taxei de poluare, care să nu implice instanţele de judecată nu este nouă. Trebuie găsită o soluţie pentru schimbarea procedurii, ca măcar să scutim judecătorii şi grefierii să mai dea termene şi să scrie sentinţe care sunt toate într-un singur sens.
Magistraţii propun o procedură simplificată, administrativă, în două etape, pentru recuperarea taxei.
@n prima fază, cererea depusă la administraţia fiscală locală ar urma să fie soluţionată în cel mult 45 de zile. Cei nemulţumiţi de răspunsul primit pot face contestaţii, care trebuie soluţionată în 15 zile.
La momentul actual, un proces se întinde pe o perioadă de un an, având în vedere că sunt două faze procesuale: faza de la tribunal, după care urmează recursul făcut de organul fiscal. (S.Ş.) Magistraţii vor să scape de judecarea dosarelor în care se cere restituirea fostei taxe de poluare.
CSM solicită Ministerului Justiţiei să propună o lege prin care restituirea banil