Evelina Cîrciu a publicat deja patru volume de autor, două cărţi didactice şi două de critică literată. A scris peste 50 de lucrări în revistele de critică literară. Manuela Şerban a devenit cunoscută în Braşov în special datorită performaneţelor obţinute, în ultimii 11 ani, de echipele de elevi pe care le coordonează, la un prestigios concurs de informatică din SUA.
Evelina Cîrciu spune că şi-a dorit mereu să devină dascăl „Am vrut iniţial să devin învăţătoare şi am făcut Liceul Pedagogic din Braşov. Mama a insistat apoi să devin profesoară. Am ales limba română, deoarece în liceu am avut o profesoară extraordinară, pe doamna Bianca Osnaga, care este şi acum mentorul meu. Am fost încurajată şi de faptul că am observat că sunt foarte stăpână pe mine atunci când sunt la catedră, eu fiind în rest o fire emotivă", spune Evelina Cîrciu.
Elevii trebuie să citească din plăcere
După liceu a urmat Facultatea de Litere la Braşov, dar viaţa avea să o ducă la Constanţa, după ce s-a căsătorit. A predat trei ani la Liceul de Marină, după care s-a întors la Braşov şi a predat, timp de patru ani, la Colegiul „Transilvania". În 2006 a obţinut un post de titular la Meşotă, un colegiu extrem de competitiv, unde la Bacaulaureat se numără mediile peste 9.00, iar promovabilitatea este de 100%. Şi-a făcut doctoratul la Bucureşti unde îndrumător i-a fost renumitul profesor Nicolae Manolescu. „Mă simt onorată că am reuşit să îl cunosc şi pe omul Nicolae Manolescu", mai spune profesoara.
Spune că „secretul" unui profesor este comunicarea cu elevii pe care îi determină să înveţe cu plăcere şi nu din obligaţie sau doar pentru a obţine note mari. „Este important să comunici cu elevii nu doar la nivel intelectual. Trebuie să existe şi o participare afectivă, să crezi că poţi schimba ceva, să-şi doreşte să le plămădeşti caracterul. Încerc mereu să le imprim bucuria de citi