Multor intelectuali ruşi le-a rămas numai opţiunea de a alege între „ciumă şi holeră”: sau iau drumul exilului, ori rămân în ţară şi riscă să fie judecaţi...
Au pornit autorităţile ruse un adevărat război împotriva intelectualilor critici? O serie de legi adoptate de curând, dar şi proiecte de legi aflate pe agenda Dumei de stat, îi face pe mulţi să răspundă afirmativ.
Victor Krasin, disident în perioada sovietică, este de părere că noile legi nu se deosebesc de cele care în epoca lui Stalin sau Hruşciov pedepseau așa numita activitate anti-sovietică. Sunt la fel de general formulate aşa că oricine poate fi acuzat de denigrarea statului, de rănirea sentimentelor religioase sau de răstălmăcirea rău voitoare a istoriei.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Vladimir Putin a semnat două legi foarte controversate pentru că limitează, spun organizaţiile pentru drepturile omului, libertatea de expresie: este legea care pedepseşte rănirea sentimentelor religioase şi cea care interzice aşa zisa propagandă „homosexuală” pe internet, adresată minorilor. Ele se combină cu o serie de alte legi anti-gay adoptate separate, în mai multe oraşe din Rusia.
Iar acum, pe agenda Dumei se află un proiect de lege care amendează sau pedepseşte cu până la cinci ani închisoare faptul de a acuza forţele care au lupta împotriva Germaniei naziste de orice crimă sau abuz.
„Transpusă” în condiţii moldoveneşti, ar însemna că 28 iunie 1940 ar putea avea o singură interpretare, asemenea altor multe alte momente istorice.
Pe 26 iunie, reprezentantul OSCE pentru libertatea de expresie a dat publicităţii o declaraţie în care critică proiectul de lege, afirmând că „publicul are dreptul de a fi informat, inclusiv când este vorba de interpretări diferite ale unui moment istoric”.
În era sovietică, de reprimarea inte