Fotbalul este un sport cu tradiţie în fosta capitală culturală europeană. Şoimii CFR Sibiu termină pe primul loc în 1949, „după un campionat foarte bun”.
În volumul „Istoria fotbalului sibian” scris de Ioan şi Mircea Galaţă şi publicat în anul 2008 la Editura Universităţii Lucian Blaga din Sibiu autorii vorbesc despre primele echipe de fotbal din urbea de pe Cibin.
„Sibiul este printre primele oraşe în care fotbalul se dezvoltă datorită faptului că burgul are relaţii economice puternice cu mari oraşe din Ungaria, Elveţia, Austria şi a faptului că în oraş trăiau comunităţi puternice de saşi, evrei şi unguri.
În anul 1913 ia fiinţă la Sibiu Societatea de Gimnastică, Sport şi excursii „Şoimii”, care are la bază un statut bine întocmit, menit să cuprindă în practicarea sportului foarte mulţi tineri. Fotbalul se dezvoltă pe maidanele Terezianului, cartier ce a dat cei mai reprezentativi jucători, atât pentru Sibiu cât şi pentru reprezentativa României.
Mai târziu ia fiinţă şi primul teren oficial pe strada Independenţei, lângă Spitalul Municipal. Cu ajutorul unui împătimit al fotbalului, Ionel Căliman, se amenajează un teren în Terezian pe locul fostei intreprinderi Sibiana.
Din acest cartier se ridică jucători de mare valoare: Ilie Oană, Remus Ghiuriţan, Al.Apolzan, Ioan Drăgan, Ilie Gârleanu, Sandu Moldovan, Nicu Roman, Miron dragoman, Gheza Fulop, Ioan Alexe, Ilie Greavu, Gheorghe Văcaru”, scriu Ioan şi Mircea Galaţă în volumul amintit.
Ajutor financiar de la Banca Albina
Potrivit sursei citate, în 1927 antrenorul C.M. Ionescu împreună cu foarte mulţi tineri din Terezian vor amenaja un teren „regulamentar” foarte aproape de podul ce traversează calea ferată spre Mediaş, pe locul în care se află complexul alimentar.
„Conducătorii şi antrenorii din această perioad