Se ştie că la şcoală, mai ales în liceu, reputaţia contează foarte mult, fie că vorbim despre elevi, fie că vorbim despre profesori. Dacă în rândul elevilor criteriile pentru a-ţi crea o reputaţie snut mult mai vaste, în rândul dascălilor contează foarte mult, pe lângă rezultate, felul în care se face plăcut.
Un astfel de exemplu este Florin Racoviţă, profesorul de religie şi cult ortodox de la Liceul „Mihail Kogălniceanu“ (LMK) din Vaslui. Pe lângă numeroasele premii obţinute la concursuri, dascălul a reuşit să fie foarte apreciat de elevi după ce a reuşit să devină prietenul lor. Este cunocut faptul că religia este o materie pretenţioasă, pe care mulţi din liceeni din ziua de azi fie nu o acceptă, fie o tratează la categoria „diverse“. Cu toate astea, Florin Racoviţă se poate lăuda că la orele lui elevii nu chiulesc ci, din contră, vin cu mare plăcere să mai afle din poveştile pregătite de domn’ profesor. „Am ţinut cont de problema fiecărui elev, de personalitatea lui şi am încercat să îi ascult pe fiecare în parte. Am încercat să îi tratez cu respect, în primul rând, dar păstrând, în acelaşi timp, distanţa dintre profesor şi elev. Ca să reuşeşti, elevul nu trebuie tratat ca un număr dintr-o clasă“, mărturiseşte dascălul.
Cotrar aşteptărilor, Florin Racoviţă considră că materia pe care o predă este un atuîn relaţia sa cu elevii. Mai mult, având în vedere specificul obiectului, el a avut posibilitatea să îşi ghideze elevii şi către spiritualitate. „Poate dacă eram profesor de matematică era mult mai dificil să mă apropii de copii. Am pus mai întâi de toate pasiune în această meserie, şi apoi m-am gândit că trebuie să fiu un simplu profesor din sistem“, mai spune cadrul didactic.
Îi îndeamnă pe copii către şcoală
Ca şi profesor de religie, Florin Racoviţă a avut an de an elevi care au participat la olimpiada de religie. Se poate lăuda chiar şi