Micii şi cotletul de porc nu sunt nici cele mai gustoase preparate la grătar, şi în mod cert, nu sunt nici cele mai sănătoase. Pentru amatorii de alimente fripte pe grătar există, totuşi, şi variante care nu doar că nu pun în pericol sănătatea, ci pot fi considerate chiar aliaţi de viaţă lungă şi, în plus, sunt delicioase. 1. Salata verde
Sursă importantă de vitamine A, C şi K, salata verde poate căpăta un gust mult mai bun decât atunci când este consumată proaspătă dacă este pusă pe grătar timp de trei minute. Rupe-o în bucheţele mici şi presară deasupra ulei de măsline, sare şi piper.2. Pepenele roşu
Feliile de pepene puse pentru scurt timp pe grătar capătă o aromă de fum care pare că intensifică gustul dulce al acestuia, spune medicul Heather Bauer, citată de „Huffington Post“. Licopenul, antioxidantul de bază din pepene (dar şi din roşii), este mai uşor absorbit de organism dacă este preparat termic.3. Pizza
Un preparat gustos şi sănătos pe grătar poate fi chiar pizza. Aluatul trebuie să fie din făină integrală, iar grătarul trebuie să fie bine încins când îl pui să se frigă, altfel se lipeşte. Lasă-l să se facă doar pe o parte, apoi ia-l de pe grătar şi pune pe partea coaptă legume, ciuperci, brânză. Sunt de preferat verdeţurile, dovlecelul, roşiile şi busuiocul, fiindcă sunt o combinaţie care poate fi comparată cu o „bombă“ de antioxidanţi pentru organism. Apoi pune pe grătar din nou, pe partea nefăcută.4. Ananas
Dacă pui câteva felii de ananas proaspăt pe grătar, îi intensifici aroma. Bauer recomandă să presari puţin zahăr şi scorţişoară pe ambele părţi ale feliilor şi să le laşi aşa în frigider aproximativ 30 de minute înainte de a le pune pe grătar. Ele nu vor trebui să stea mai mult de 5 minute pe foc pe fiecare parte.
Ananasul are doar 52 de calorii la 100 de grame. De altfel, nutriţioniştii spun despre acest fruct că ar avea