La Paris, soprana Mariana Nicolesco a participat, alături de personalități ale lumii artistice la reuniunea UNESCO
Ambasador onorific UNESCO, soprana Mariana Nicolesco, laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice “în semn de recunoaştere a performanţelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii”, şi Artist UNESCO pentru Pace “în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a promovării idealurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură”, a vorbit în cadrul reuniunii de la Paris despre valorile muzicii.
Directorul General UNESCO, Irina Bokova, a subliniat rolul educaţiei şi al culturii într-o societate în profundă metamorfoză şi criză, ca aceea în care trăim. Temă rezumată în cuvinte simple de un reprezentant al Africii: «O şcoală în plus înseamnă o închisoare în minus».
Mariana Nicolesco a evocat credo-ul său, raţiunea sa de a fi ca artistă lirică, felul în care înţelege să servească arta sacră a cântului şi splendorile pe care ni le oferă infinitele posibilităţi de expresie ale vocii umane, instrumentul suprem al adevărului. «Da, a subliniat Mariana Nicolesco, acesta este cuvântul, căci arta ne revelează deopotrivă adevărul şi frumosul, comori inestimabile pe care suntem chemaţi să le prezervăm şi să le glorificăm. Nicio carte nu ne va învăţa vreodată să cântăm. Transmiterea directă de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanţie că acestea nu se vor pierde în vreun fel. Şi ar fi tragic dacă s-ar pierde, căci vocea şi cântul sunt totdeodată legătura noastră primordială cu Creatorul şi vehicolul comuniunii noastre. Căci, într-adevăr, nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul».
În numele acestui credo, afirma Mariana Nicolesco, ea a creat Festivalul şi Concursul