Agenția Internaţionala Fitch Ratings a reconfirmat calificativele de rating pentru Municipiul Oradea după cum urmează. Astfel, pentru împrumuturile pe termen lung în valută: `BBB-, pentru împrumuturile pe termen lung în monedă naţională de 'BBB-’, pe termen scurt în valuta de `F3`.
Perspectiva pe termen lung a ratingului pentru Oradea este stabilă.
Confirmarea calificativelor de rating reflectă o economie și o structură politică stabilă, performanțe financiare solide și un cadru legislativ stabil. De asemenea, este luată în calcul flexibilitatea bugetară redusă și datoria publică locală în creștere.
Perspectiva stabilă reflectă punctul de vedere al Agenției Fitch Ratings, respectiv faptul că performanțele bugetare ale Municipiului Oradea se vor îmbunătăți până în anul 2016, iar plata datoriei publice și serviciul datoriei publice nu vor depăși nivelul indicatorilor de rating. Fitch constată că datoria publica este în creștere, gradul de îndatorare apropiindu-se de limite abia în anul 2016. De asemenea, Fitch estimează că PIB-ul pe 2013 se va îmbunătăţi într-un ritm moderat.
PIB-ul României a crescut cu doar 0.3% în termeni reali (în 2011:2.2%). Fitch se așteaptă la o creștere mai mare, respectiv de 1.2% în 2013, cu mult sub media de 2.8% atinsă în perioada 2006 - 2010. Acest aspect se reflectă în transferurile și repartizările cotelor defalcate din TVA, care sunt colectate de către autorităţile de la nivel central și apoi transferate autorităţilor locale. Indicatorii sociali locali sunt peste media națională, iar Oradea, centru educațional și de sănătate al judeţului Bihor are o rată a şomajului sub media de țară (România: 5.6% la sfârșitul lui 2012).
Municipiul Oradea este guvernat de un cadru legal conservator, care statuează limite în ceea ce privește datoria publică. Cu toate că datoria publică a crescut semnificativ în ultimii ani și se