Uniunea Europeană aprobă importurile de soia modificată genetic, permite folosirea acesteia pentru hrana animalelor, care sunt apoi sacrificate și ajung în farfuriile consumatorilor europeni. În schimb, agricultorilor români li se interzice înființarea culturilor de soia modificată genetic. Sursa: SHUTTERSTOCK
În aceste condiții, fermierii locali au de pierdut în fața celor din statele sud-americane, spre exemplu. În plus, România, o mare cultivatoare de soia înainte de 1989, pierde un avantaj major. Drept urmare, România ar trebui să interzică importurile de soia modificată genetic, apreciază președintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta, Sorin Minea.
"De ce suntem obligaţi să importăm soia modificată genetic, iar agricultorului român îi este interzis să cultive soia modificată genetic şi se spune că este dăunătoare sănătăţii consumatorului. Dacă produsele modificate genetic reprezintă un pericol pentru sănătate, trebuie să fie interzise importurile de produse modificate genetic, iar dacă se consideră că plantele modificate genetic nu sunt dăunătoare sănătăţii, trebuie să fiu lăsat să le cultiv. România are un potenţial uriaş la culturile de soia. La ora actuală, României i s-a creat, la nivelul Uniunii Europene, un dezavantaj major, prin interdicţia de a cultiva soia modificată genetic. România a fost un mare producător de soia în Europa, iar costurile de producere sunt net superioare ca avantaje, faţă de costurile la soia de import", a declarat Sorin Minea, informează Agerpres.
În fuga calului
Ilie Van, președintele preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, apreciază că modificările făcute în legislația europeană cu privire la industria agroalimentară s-au făcut prea rapid, astfel că producătorii români nici nu au avut timp să formuleze un punct de vedere.
"C