În acest articol voi vorbi despre anumite aspecte legate de antrenamentul pentru femei. Este antrenamentul dur, tip masculin, cu greutăți mari o soluție și pentru modelarea sau remodelarea corpului feminin?
Mulți băieți cu mușchi cred că, dacă s-au făcut mari, știu să le antreneze și pe fete! Văd des în sălile unde merg cum le încarcă bara și le forțează pe bietele fete să tragă aproape cot la cot cu ei. Scopul nu e să creezi varianta ta feminină, ci să antrenezi fata ca să fie în forma ei feminină, cu un corp tonifiat, dar nu masculin.
Să studiem puțin fiziologia feminină
Structura osoasă feminină și particularitățile hormonale sunt clar diferite de cele masculine, deci totul trebuie adaptat. Sunt unele metode de antrenament din bagajul culturiștilor care sunt utile și în antrenamentele fetelor, dar evident trebuie adaptate. De exemplu, superseturile sau preobosirea pot fi folosite cu succes în antrenamentul fetelor.
Să nu uităm că pe primul plan trebuie pusă siguranța celui antrenat și în special o atenție deosebită trebuie acordată protejării coloanei vertebrale. Fiziologia feminină, structura ei osoasă, cu umeri înguști și șolduri late, duc la o vulnerabilitate mai crescută a coloanei vertebrale. Aici antrenorul poate folosi exerciții pentru musculatura spatelui pentru a o consolida și elimina eventualele posibile probleme, cu condiția să nu forțeze mai mult decât este necesar!
Este nevoie de greutăți mari pentru antrenamentul fetelor?
A forța o femeie să lucreze cu greutăți maximale este o greșeală. Dacă se dorește o creștere în greutate și în masă musculară, poate fi o soluție de moment, dar solicitarea articulară poate afecta tendoanele pe termen lung. Atenție mare la execuție și mai ales la dozarea greutăților și la asistența la execuție! Metoda piramidală sau abordarea în stil powerlifting cu repetări supramaximale n