Banca Centrală Europeană (BCE) anticipează că va menţine sau va reduce dobânzile „o perioadă prelungită de timp“ în încercarea de a limita costurile de împrumut şi de a ajuta economiile statelor din zona euro, a declarat preşedintele instituţiei Mario Draghi.
Banca a menţinut ieri dobânda operaţiunilor principale de refinanţare la 0,5%, dobânda facilităţii de creditare marginală la 1%, iar dobânda facilităţii de depozite la 0% (dacă laşi banii la BCE).
„Consiliul Guvernatorilor se aşteaptă ca dobânzile de importanţă cheie ale BCE să rămână o perioadă prelungită de timp la nivelurile actuale sau mai reduse. Riscurile persistă pentru zona euro. Politica noastă monetară va rămâne de susţinere a economiei atâta timp cât va fi necesar“, a declarat Draghi într-o conferinţă de presă organizată la sediul BCE din Frankfurt după anunţarea deciziei de politică monetară.
Decizia de a schimba după 10 ani politica BCE de a nu se angaja în privinţa evoluţiei dobânzii de politică monetară a fost unanimă, a spus Draghi.
El încearcă să asigure investitorii că BCE nu va creşte dobânzile până când economia nu va fi consolidată, după ce randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale Portugaliei a urcat miercuri peste 8%, prima dată începând din noiembrie, iar Rezerva Federală a SUA (Fed) a semnalat că ar putea începe tempererea măsurilor agresive de susţinere a economiei americane.
Banca Angliei a semnalat, de asemenea, joi, că va menţine dobânda la un nivel scăzut o perioadă mai lungă, în timp ce Fed a introdus în urmă cu mai mult timp acest procedeu, care creşte predictibilitatea pentru investitori.
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.07.2013
Banca Centrală Europeană (BCE) anticipează că va menţine sau va reduce dobânzile „o perioadă prelungită de timp“ în încercarea de a limita costu