Frunzărind acest album de fotografii din arhiva fostului Muzeu al PCR aflate acum la Muzeul Naţional de Istorie a României*), se pot „povesti” următoarele:
Ce putem spune privind aceste fotografii neretuşate din viaţa privată, nedestinate propagandei, ale unor personaje despre care s-a scris enorm? Că, indiferent de puterea avută la un moment dat şi de crimele odioase pe care le-au ordonat, au fost şi ei oameni obişnuiţi, în nici un caz „oameni noi”. Că, împotriva celor repetate până la saţietate de propaganda comunistă, viaţa muncitorilor din perioada „odiosului” regim burghezo-moşieresc nu era nici pe departe atât de nenorocită, după cum o arată hainele de stofă bine croite şi pantofii lustruiţi sau pozele de vacanţă la Mamaia în staţiunea celor bogaţi. Că expresia neretuşată a feţei lor le trădează adevăratul caracter. În fine, acest volum editat la un preţ incredibil (doar 25 de lei) în condiţii grafice extrem de onorabile, este un bun exemplu de ceea ce poate ieşi din mintea liberă, responsabilă şi îndrăzneaţă a doi tineri deopotrivă istorici şi muzeografi. Şi care musai trebuie să continue demersul. Nu numai cu Nicolae Ceauşescu.
*) Oana Ilie, Cornel Constantin Ilie - Cealaltă faţă a comuniştilor, Editura Oscar Print
Frunzărind acest album de fotografii din arhiva fostului Muzeu al PCR aflate acum la Muzeul Naţional de Istorie a României*), se pot „povesti” următoarele:
Ce putem spune privind aceste fotografii neretuşate din viaţa privată, nedestinate propagandei, ale unor personaje despre care s-a scris enorm? Că, indiferent de puterea avută la un moment dat şi de crimele odioase pe care le-au ordonat, au fost şi ei oameni obişnuiţi, în nici un caz „oameni noi”. Că, împotriva celor repetate până la saţietate de propaganda comunistă, viaţa muncitorilor din perioada „odiosului” regim burghezo-moşieresc nu era nici pe departe atât de