Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Romania are obligatia de a renunta la mercantilismul din educatie, el aratand ca interesul "universitarilor parlamentari" este de a desfiinta invatamantul profesional pentru ca universitatile "inventate" sa aiba "materie prima platitoare", informeaza Realitatea.net. Sursa imagine: lexcafe.ro
"Acum cativa ani spuneam de fapt ca nu avem meseriasi, fie ca vorbeam de mecanici, mecanici auto, tinichigii, ospatari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar ca o sansa pentru tineri este invatamantul profesional. E sansa de a-si gasi un loc de munca dupa scoala profesionala, care dureaza doi ani", a spus Basescu.
El a aratat ca acest model preluat dupa modelul german si introdus in Legea educatiei din Romania a fost unul de succes, in conditiile in care in anul scolar 2012-2013 au fost 13.000 tineri inscrisi in invatamantul porofesional si 1.500 de firme care au beneficiat de forta de munca calificata si au acceptat acesti tineri in productie.
Basescu a spus ca pentru anul 2013-2014 pentru invatamantul profesional sunt 20.000 de locuri si 1.800 de firme care solicita sa preia tineri care au trecut de clasa a IX-a.
"Sper ca si parintii si copiii sa inteleaga ca a avea o meserie e garantia poate nu a prosperitatii, dar a unui trai decent. Stiu ca acest concept intra in coliziune puternica cu interesele universitarilor parlamentari. Atat in trecut, prin desfiintarea scolilor profesionale, cat si azi se manifesta tendinta de a desfiinta acest invatamant profesional pentru ca multele universitati inventate pe tot cuprinsul tarii sa aiba materie prima platitoare", a spus seful statului.
El a insistat asupra renuntarii la mercantilismul din sistemul de educatie din Romania.
"Ori intelegem ca avem obligatia sa renuntam la mercantilismul din educatie si sa dam sanse copiilor, or