Euro a făcut ieri un pas înapoi şi s-a retras aproape de 4,44 lei, după saltul de la jumătatea săptămânii, dolarul american şi francul elveţian pierzând la rândul lor teren în faţa leului. Pe piaţa interbancară, cursul a scăzut sub cotaţia oficială spre finalul şedinţei de ieri.
Volatilitatea cursului s-a diminuat vizibil în ultimele zile după puseele de luna trecută, generate de retragerile investitorilor străini de pe piaţa titlurilor de stat. Cursul a fluctuat în jurul pragului de 4,45 lei/euro în ultimele şase şedinţe, fără să reacţioneze vizibil la decizia BNR de a începe un nou ciclu de relaxare a dobânzii-cheie la lei.
Dobânzile de pe piaţa interbancară au reacţionat în schimb la decizia de luni a BNR şi s-au oprit din tendinţa de creştere manifestată în luna iunie. Indicatorul Robor la 3 luni, baza de calcul pentru creditele de retail în lei, s-a stabilizat la 4,6% pe an după o creştere de o jumătate de punct procentual pe parcursul lunii trecute.
BNR a publicat ieri un curs oficial de 4,4420 lei/euro, în scădere cu un ban faţă de nivelul din şedinţa precedentă. Dolarul american a scăzut la 3,4165 lei/dolar, în timp ce francul elveţian a ajuns la nivelul de 3,6048 lei.
Leul a câştigat circa 2,5 procente în faţa euro faţă de maximul de 4,55 lei/euro atins la jumătatea lunii iunie. Cursul este totuşi cu trei procente peste minimul anului, de 4,3 lei.
Leul a ajuns sub presiune la începutul lunii iunie pe fondul unui val de depreciere a monedelor ţărilor emergente. Investitorii străini şi-au lichidat portofoliile de titluri de stat emise de ţările emergente pe fondul unor reacţii negative stârnite de un anunţ al băncii centrale americane privind reducerea treptată a lichidităţii excesive de pe piaţă. Investitorii şi-au mutat banii în bonduri americane, în condiţiile în care există aşteptări ca randamentul acestora să crească. @