Programe similare de supraveghere sînt conduse de țări membre UE, precum Marea Britanie, în primul rînd, apoi Suedia, Olanda, Germania și Polonia.
Relaţiile dintre Statele Unite si Uniunea Europeana par sa se fi tensionat dupa dezvaluirile publicate recent de revista germana Der Spiegel, potrivit cărora Statele Unite ar fi interceptat ilegal comunicatii intre lideri europeni şi ar fi avut plasate dispozitive de ascultat in sediile Uniunii Europene de la Washinton si New York. Astazi parlamentarii europeni au trebuit sa voteze o rezoluţie despre actuala situaţie. De la Bruxelles, Dan Alexe:
Parlamentul European a însărcinat joi 4 iulie, de ziua națională a SUA, Comitetul pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne - din care face parte și deputata română Monica Macovei - să conducă o investigație amănunțită în jurul programului de supraveghere a internetului și telecomunicațiilor al Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA.
Deputații europeni, reuniți în sesiune plenară de vară, au dezbătut miercuri si joi, rupți între indignare și incredulitate, în jurul efectelor spionajului comunicațiilor europene de către țara prietenă și aliată SUA.
Rezoluția a fost aprobată cu o uriașă majoritate: 483 de voturi pentru și doar 98 împotrivă.
Comitetul va examina toate detaliile scandalului, însă va avea puteri limitate: nu va putea, de pildă, să audieze martori.
Indignarea eurodeputaților a fost transpartinică și în general nu a ținut seama de poziția capitalelor. Majoritatea capitalelor europene și-au moderat de altfel tonul în ultimele zile, după ce, cu multa ingenuitate, responsabilii politici din toate țările UE se arătasera initial indignati. „Nu se spionează intre prieteni“, a fost tonul general.
Până si Angela Merkel declarase că: „Interceptarile intre prieteni sint intolerab