Un grup de tineri din Statele Unite ale Americii petrece o lună din această vară lucrând pe şantierul arheologic din zona Măgurii Uroiului. Studenţii în arheologie şi antropologie cercetează situl unei aşezări romane, însă descoperirea cea mai mare pe care au făcut-o, spun ei, este a oamenilor care trăiesc în aceste locuri.
Kaela Bleno are 20 de ani, studiază antropologia în Montreal (Canada) şi înainte de a pleca spre România, în urmă cu trei săptămâni, nu ştia aproape nimic despre ţara unde urma să ajungă. „Auzisem doar că e o ţară în Europa de Est. Atât. După ce am sosit aici şi am fost cazaţi în casa unor săteni din Rapolt, am observat cât de generoşi sunt localnicii. La început se temeau un pic că nu o să ne înţelegem, dar am reuşit să comunicăm. E o atmosferă frumoasă. În fiecare zi mâncăm cartofi şi alimente naturale, săţioase, de aceea cred că o să ne îngrăşăm. Locurile par desprinse din poveşti”, a povestit Kaela.
Prietena sa, Kate Mower (21 de ani) a venit de asemenea pentru prima dată în ţară. „Nu am călătorit foarte mult, dar am mers singura pana în Braşov şi mi-a plăcut. Deşi trenurile sunt ciudate. Nu mă descurc să mă dau jos dintr-unul pentru a mă urca în altul. În America locuiesc într-o casă asemănătoare cu cea în care stau aici, doar că băile sunt mai mari şi există apă caldă la robinet”, a spus Kate (foto, jos).
Cel mai mirat de întâlnirea cu ţinuturile Hunedoarei a fost Blake Reynolds. Tânărul american studiază arheologia şi a ajuns în ţară pentru a lucra în situl din zona comunei Rapolt, pe Valea Mureşului.„Ai mei m-au speriat. S-au mirat cu toţii că o să merg într-o ţară din Europa de Est şi unii dintre prietenii mei m-au sfătuit să nu mă duc. Ce am văzut aici mi-a schimbat total părerea despre ţara voastră. Am vizitat de exemplu castelul de la Hunedoara şi am rămas fascinat de un asemenea loc în jurul căruia oamenii tr