Avem documentul prin care ex-poliţistul Cristian Cioacă cere eliberarea lui... de îndată. Dacă instanţa din Piteşti va admite solicitarea, bazată pe un important articol din CEDO, o eventuală punere în libertate a lui Cioacă ar fi o adevărată... lovitură de teatru!
Se înşală oricine crede că dosarul „Elodia” ar putea intra într-un con de umbră după sentinţa de luni, în urma căreia ex-poliţistul Cristian Cioacă a fost condamnat, e drept, în primă instanţă, la 22 de ani de închisoare. Dincolo de apelurile formulate de părţi, ieri a mai apărut un nou motiv de relansare a cazului. Vor avea judecătorii piteşteni curajul să încalce normele europene, riscând ca România să fie condamnată la CEDO?
S-au schimbat temeiurile arestării
Care ar fi motivele acestei cereri imperative formulate de avocata Vasii în numele lui Cioacă? Ex-poliţistul Cioacă invocă articolul 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia ”privarea de libertate are ca temei distinct arestarea în vederea aducerii în faţa unei autorităţi judiciare pentru anchetă”. Drept care Cioacă, prin avocatul său, apreciază ”că în prezent s-au schimbat temeiurile ce au stat la baza arestării preventive” şi că, în concret, ”măsura arestării preventive nu mai are un temei legal”, motiv pentru care solicită revocarea arestării... de îndată.
Depăşirea termenului rezonabil de judecată
În acelaşi articol 5 al CEDO, la punctul 3, Cioacă mai găseşte un temei important pentru punerea sa în libertate şi anume depăşirea termenului rezonabil de judecată. ”Potrivit art. 5, pct. 3 din Convenţie, orice persoană arestată are dreptul de a fi judecată într-un termen rezonabil. (...) În ceea ce mă priveşte, vă rog să aveţi în vedere că am fost pus sub acuzare în data de 18 septembrie 2007 şi sunt la dispoziţia organelor judiciare şi în prezent, fără să