Totul pentru Snowden, totul pentru victorie: capturarea “trădătorului NSA”
Cazul Edward Snowden a provocat un incident diplomatic multinaţional. Avionul preşedintelui bolivian Evo Morales a aterizat, în fine, miercuri după-amiază pentru o escală tehnică pe aeroportul din Las Palmas, Canare, după ce preşedintele fusese blocat timp de 13 ore la Viena, pentru că i se refuzase accesul în spaţiul aerian al mai multor ţări europene, care bănuiau că-l are la bord pe fostul consultant al agenţiei americane NSA Edward Snowden.
Tânărul se află la originea dezvăluirilor extrem de deranjante referitoare la un program secret american de supraveghere a comunicaţiilor mondiale.
Gata să-i acorde azil lui Snowden
Incidentul diplomatic s-a produs la câteva ore după ce Morales a declarat, la încheierea unei vizite la Moscova, marţi, că ţara sa este gata să-i acorde azil fugarului american, dat în urmărire de SUA pentru spionaj, şi refugiat în prezent pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.
Spania a anunţat miercuri dimineaţă că va autoriza survolarea teritoriului său, precum şi o escală tehnică pentru avionul lui Evo Morales, aflat în drum spre Bolivia, la întoarcerea din vizita la Moscova. Anterior, Bolivia a anunţat că mai multe ţări europene au refuzat accesul în spaţiul lor aerian al avionului lui Morales, bănuind că informaticianul american dat în urmărire este la bord.
“Ca o răpire”
“A fost practic precum o răpire timp de 13 ore”, a protestat preşedintele bolivian, furios, într-o conferinţă de presă pe aeroportul austriac. El a acuzat Franţa, Italia, Portugalia şi Spania, care i-au refuzat iniţial accesul în spaţiul aerian. “Este o eroare istorică”, a spus el, vorbind despre “o provocare la adresa Boliviei şi a întregii Americi Latine, o agresiune la adresa Americii Latine”.
Preşedintele trebu