De pe plaja cu nisip negru, scăldată de o mare indigo, se ridică spre cer stânca uriaşă pe care mulţi o consideră ultima rămăşiţă a unui tărâm legendar, Atlantida. În Santorini este mereu vreme frumoasă, şi mereu sezon pentru vacanţă.
Este un monument din punct de vedere arhitectonic şi geologic, este istorie, legendă şi artă deopotrivă. Se numeşte Santorini şi este poate cea mai spectaculoasă insulă a Greciei.
Acest adevărat colţ de rai a fost creat de natură în urma unei erupţii de proporţii care a zguduit lumea antică. A fost unul din cele mai mari dezastre naturale din istoria omenirii, iar istoricii cred că dispariţia civilizaţiei Mionice, aflată pe insula vecină, Creta, se datorează acestui cataclism. Pentru mulţi, Santorini este parte din dispăruta Atlantida. Dacă este sau nu aşa, contează mai puţin, cert este că scufundarea părţii centrale a insulei a creat cea mai frumoasă şi spectaculoasă lagună văzută vreodată.
Insula a purtat numeroase denumiri. La început s-a numit Strongyli (rotund), apoi Calliste (Cea mai frumoasă), după care a primit numele de Thera în onoarea lui Theras, fiul lui Autestion, erou din Theba. Actuala denumire vine de la biserica de pe insulă, închinată Sfintei Irene - numită Aghia Irine de greci şi Santa Rini de marinarii străini.
Istoria la ea acasă
Cea mai renumită dintre insulele Ciclade, Santorini este un amestec fabulos de plaje negre şi roşii, de locaţii aşezate pe stânci şi ruine antice. Cercetările au scos la iveală că ţărmul insulei a fost locuit încă din vremuri preistorice, prima dintre aceste populaţii fiind cea a fenicienilor.
Fira este, încă de la începutul secolului al XIX-lea, capitala insulei. Este un ansamblu încântător de străduţe înguste, arcade şi case de un alb-albastru strălucitor.
Satul Oia este situat în partea de nord a insulei Santorini. A fost devastat în urma