Judecătorii le-au atras atenţia parlamentarilor că pot modifica Legea referendumului, dar prevederile nu trebuie să parafeze o înţelegere politică. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Reducerea pragului de prezenţă la referendum de la 50% la 30% poate fi aplicată abia peste un an, pentru că altfel nu ar fi respectate principiile statului de drept şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Acestea au fost motivele care au stat la baza deciziei luate de judecătorii CCR în cazul modificărilor aduse Legii referendumului, contestate de PDL, UDMR şi PPDD.
Fără avantaje pentru Putere
Totodată, în expunerea de motive a deciziei CCR, publicată ieri în Monitorul Oficila, judecătorii şi-au exprimat opinii critice cu privire la felul în care s-a făcut modificarea legii în cauză şi îngrijorarea că procesul de revizuire a Constituţiei ar putea da naştere la noi abuzuri.
Parlamentul poate să intervină în legislaţia privind organizarea referendumului, „cu condiţia de a nu o supune unor modificări strict conjuncturale, pe baza unor susţineri de oportunitate ori a înţelegerii politice, care avantajează una sau alta dintre forţele politice reprezentate în Parlament şi care formează, la un moment dat, o majoritate parlamentară”, apreciază judecătorii CCR.
Aceştia mai atrag atenţia că procesul de revizuire a Constituţiei, aflat în desfăşurare, „nu trebuie să determine schimbări ale legii referendumului de natură a duce la abuzuri pentru atingerea scopurilor politice”.
„Curtea observă că majoritatea parlamentară a declanşat procedura de revizuire a Constituţiei. Or, chiar dacă este incontestabil că Parlamentul este organul legiuitor suprem, acest comportament legislativ trebuie supus principiului loialităţii constituţionale, ce presupune colaborarea tuturor puterilor statului, fără folosirea unor mijloace disproporţionate sau abuzive pentru atingerea unor scopuri politice”,