Sa mergi cu CFR-ul e un stres, iar daca o faci o data, nu vrei s-o repeti prea des. Nu e o exagerare, iar parcursul greoi, desele "furturi" de cabluri, vagoanele murdare si intamplarile neprevazute duc la o concluzie clara: calatoria cu trenul in tara este de evitat. Cateva comparatii cu tarile civilizate, mai multe intamplari tipic romanesti si paradoxuri absolut enervante puteti descoperi intrand in articol.
Romania vs Ungaria - Lentoare vs rapiditate
Trenurile noastre se urnesc greu. Ati observat ca plecarea din gara a unui tren este lenta, garnitura accelereaza greu, se aude scrasnet dur de fiare si viteza mare este atinsa abia dupa cativa kilometri. Trenul se urneste cu adevarate "dureri ale facerii", toate angrenajele scartaie de-ti "streseaza" urechile...
Ei bine, la vecinii maghiari, chiar si trenurile personale, adica de cel mai jos rang, sunt cat se poate de rapide. Am putut observa cum, dinspre orasul vestic Gyor, catre granita austriaca, personalele "prindeau" 80-90 km/h pana sa treaca total de peronul haleti, apoi atingeau 140 km/h pentru un minut si apoi ajungeau in urmatoarea halta si franau rapid, continuand apoi parcursul constant.
La noi, personalul, sau Regio, cum ii zice de un an si ceva, nu atinge niciodata aceasta viteza si media este de 40-45 km/h, nu de peste 70, cum e la vecinii maghiari. Daca intre statii sunt 4 - 5 km trenul nu va ajunge la 140 km/h, ci se misca lent, fara vreun binevenit "puseu" de accelerare.
Evident ca infrastructura noastra e la pamant si, daca trenurile ar merge mult mai repede, s-ar putea petrece accidente, insa am luuat ca si comparatie Ungaria, nu Franta, Italia sau Spania, tari care au trenuri de mare viteza si fata de care comparatiile ar fi de prisos. Acolo e plin de automate de bilete, sistemul de online ticketing merge excelent, isr serviciile sunt mult mai