Părinţi, fotbalişti, cântăreţi sau chiar Iisus. Acestea sunt modele pentru unii dintre tinerii care susţin în această perioadă examenul de BACALAUREAT 2013. Absolvenţii de clasa a XII-a au avut de scris, în urmă cu două zile, un text despre „alegerea unui model în viaţă”. Prezenţi miercuri, la proba de MATEMATICĂ sau ISTORIE, în mai multe licee bucureştene, dar şi de la Braşov, reporterii gândul au încercat să afle de la tineri care sunt modelele lor în viaţă. Surprizele au fost pe măsură.
Pe lângă nivelul şi calitatea cunoştinţelor acumulate în cei patru ani de liceu, examenul de Bacalaureat din acest an a dezvăluit – printr-unul dintre subiectele de la Limba şi Literatura română – şi un alt lucru, cel puţin la fel de semnificativ: reperele de viaţă esenţiale la care se raportează tinerii patriei după 12 ani de şcoală.
”Nu mă aşteptam la un subiect de-ăsta şi-am scris aşa, la oha, să fac numărul de rânduri cerut. Am dat-o la vrăjeală, că e bine să ai un model în viaţă şi am băgat după aia că modelul meu în viaţă e tata, asta mi-a venit prima dată-n minte”, chicoteşte Mihai, absolvent al Colegiului Naţional de Informatică ”Grigore Moisil” din Braşov.
Tot „din familie, dar la modul serios” e şi modelul de viaţă al Cristinei, colega sa de bancă din ultimul an de liceu: ”Modelul meu în viaţă e mama, o dată pentru că e mama şi al doilea pentru că de la ea am învăţat lucrul cel mai important, zic eu, să-mi asum întotdeauna răspunderea pentru orice aş face şi să încerc să nu repet greşelile făcute”.
Georgiana, o, „de-acum, fostă colegă de clasă” a celor doi, e însă de altă părere: ”Eu nu ştiu, sincer, dacă am un model în viaţă. Mă creez eu, după cum imi vine, sunt propriul meu model, aşa am şi scris în lucrare”.
Fuego, tip mai “mişto” decât Bill Gates, dar bătut de Chuck Norris
Pentru Ştefan, absolvent al Colegiului Tehnic ”Mircea Crist