Una dintre vedetele incontestabile ale Teatrului de Animaţie “Ţăndărică”, Brânduşa Zaiţa Silvestru, a scris istorie în teatrul de păpuşi şi marionete românesc, reprezentând pentru multe generaţii de actori o culme a măiestriei, deseori fiind numită “Magica păpuşăreasă”, “Regina” sau “Prinţesa păpuşilor”.
Născută pe 8 iulie, în urmă cu 80 de ani, “se joacă” cu păpuşile de la 15 ani, fiind membră a trupei de la “Ţăndărică” din 1950 până în anul 1997. A absolvit, în 1960, “Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică” din Bucureşti, secţia Actorie. Pe lângă cei 47 de ani de teatru pe scena de la “Ţăndărică”, Brânduşa Silvestru a devenit, după 1990, şi unul dintre cei mai recunoscuţi dascăli din România, activând ca profesor la UNATC, catedra “Arta acorului mânuitor de păpuşi şi marionete”. A descoperit şi a format talente, fiind extrem de inventivă şi de o rigurozitate profesională proverbială. A dat naştere unor personaje memorabile, de la “Elefănţelul curios” la “Cenuşăreasa”, de la “Puiul” la “Coţofana hoaţă”, de la “Sânziana” la una dintre “Nevestele lui Don Cristobal”.
A realizat zeci de turnee în ţară şi în străinătate, a participat la importante competiţii interne şi internaţionale, a luat premii, a primit distincţii, a făcut numeroase emisiuni de televiziune, rămânând în conştiinţa multor generaţii de copii. A jucat şi în filme pentru copii, precum “Uimitoarele aventuri ale muschetarilor”, “Cucoana Chiriţa” sau “Bună seara, Irina!”.
Posesoarea unei voci cristaline, dar şi a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate şi fantezie, Brânduşa Zaiţa Silvestru este o mare Doamnă a teatrului de animaţie, căruia i s-a dedicat trup şi suflet.
Vă mulţumim, Doamnă Brânduşa Zaiţa Silvestru!
Una dintre vedetele incontestabile ale Teatrului de Animaţie “Ţăndărică”, Brânduşa Zaiţa Silvestru, a scris istorie în teatrul de păpuşi şi marionet