Stela Comandatu si Florin Barbu , celebri în Italia
Cristina Scortariu
MUNCÃ SI PASIUNE Existã în Italia si vasluieni de care putem fi mândri. În ziarele din Peninsulã dar si pe canalele de televiziune sunt stiri în care conationalii nostri sunt apreciati pentru ceea ce fac. Stela Comandatu, 48 de ani din comuna Stefan cel mare, si Florin Barbu, 43 de ani, din Vaslui au deschis un local în Torino , unde la loc de cinste este bucãtãria traditionalã româneascã cu o gamã largã de mâncãruri ,pe lângã produsele provenite direct din tarã. Aflat în centrul borgo San Paolo , cartier în zona vesticã a orasului Torino, “La Babacu” sau pe româneste este un local cochet , mic si curat unde muncesc cu pasiune de doi ani cei cei doi români . Însã Stela este ajutatã si de sotul ei, italian,Marco Prato care a înteles-o si a sprijinit-o în deschiderea localului.
În zilele de 28, 29, 30 iunie, Stela si cumnatul acesteia au reprezentat România la o întrunire gastronomicã internationalã Mappamondo , unde au participat 33 de tãri.
,, De unde as putea sã-ncep? De la faptul ca bucãtaria a fost pentru mine o mare pasiune de copilã? Aveam un caiet de retete si secretul reusitei pe coperta cãruia am scris “geometrie si trigonometrie” stiind cã asa mama nu l-ar fi deschis? Sau cã nu mi-as fi imaginat c-o sã-mi fac din asta o meserie? Cã prietenii mi-au zis cã e un talent risipit dacã nu-l folosesc?,, ni se destãinuite românca. Stela este în Italia din 1991 iar prima ei pãrere despre italience a fost accea cã sunt rãsfãtate la pregãtit mâncarea. Iar ideea nu si-a schimbat-o nici pânã acum.
,, Aveam o librãrie deschisã însã în urmã cu doi ani vroiam ceva nou. În cartierul unde locuiesc e un mare procent de romani si mi-am zis: “N-ar strica o gastronomie, mai alesc cã e prima, sã-i aline românului dorul de casã si de mâncarea mamei! Avem destule mâncãruri tradi