Săptămâna trecută, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a dat o hotărâre care anulează practic o lege controversată care definea căsătoria drept un act posibil doar între un bărbat şi o femeie. Dar căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost oficiate în SUA încă din 2004. Un cuplu format din doi bărbaţi a reuşit să-şi legalizeze uniunea în urmă cu mai bine de 40 de ani.
„Vom câştiga până la urmă, nu acum, dar data viitoare.” În 1973, Jack Baker, un activist pentru drepturile persoanelor homosexuale, îi spunea unui jurnalist american că este doar o chestiune de timp până când mariajele între persoanele de acelaşi sex vor fi legalizate.
Făcea această declaraţie într-un show american foarte vizionat la nivel naţional, după ce partenerul său, Michael McConnell, reuşise să obţine un certificat de căsătorie prin câteva „artificii” legale. Jurnaliştii de la BBC readuc în atenţie povestea care, în urmă cu 40 de ani, diviza societatea americană în două.
Pentru Baker, legalizarea căsătoriilor gay era o problemă ce ţinea de respectarea drepturilor omului.
Ajunge până în miezul discriminării, nu poţi lăsa persoanele heterosexuale să te trateze diferit. Trebuie să spui «Şi eu plătesc taxe pentru a finanţa acest guvern şi el mă va recunoaşte drept cetăţean egal sau, dacă nu, jur pe Dumnezeu că voi da peste cap acel guvern».
Imaginea hoosexualităţii nu era cea mai fericită în societatea americană a anilor 1970, fiind asociată mai degrabă cu bărbaţi gălăgioşi şi exuberanţi, îmbrăcaţi în culori ţipătoare şi ducând o viaţă marcată de promiscuitate.
Baker şi McConnell n-aveau nicio treabă cu acest stereotip. Ambii cu vârste mai mici de 30 de ani, îngrijiţi, păr aranjat - Baker era student la Drept, iar McConnell era bibliotecar. Formau un cuplu de patru ani când şi-au depus prima dată actele pentru