Aparenţele contează foarte mult în societate, dar sunt şi foarte înşelătoare, lucruri confirmate şi de rezultatele unui studiu recent. Datele obţinute dezvăluie cât suntem de dornici să fim consideraţi interesanţi, cultivaţi şi inteligenţi de cei din jur, dar şi ce suntem dispuşi să spunem sau să facem pentru a ne crea o astfel de imagine.
Una din cinci persoane pretinde că este îndrăgostită de operă, îşi alege cărţi în funcţie de ce ar putea să creadă lumea despre ea sau poartă ochelari doar pentru a avea un aer intelectual, relevă un sondaj realizat de compania Ask Jeevs, care deţine domenii precum Ask.com, Ask.co.uk, Excite .com, MySearch.com sau MyWebSearch.com.
Bărbaţii încearcă de două ori mai mult decât femeile să-şi impresioneze prietenii, iar printre trucurile folosite cel mai des de aceştia se numără citarea unor scriitori celebri sau inducerea ideii că sunt mari pasionaţi de jazz, scrie telegraph.co.uk.
Două treimi din respondenţi au mărturisit că încearcă să-şi impresioneze, de regulă, prietenii, 36% se străduiesc să pară isteţi la locul de muncă, iar 32% fac totul pentru a părea interesanţi în ochii unui potenţial partener intim.
O carte cu subiect serios, eventual filozofic, citită la plajă, iniţierea în public a unor dezbateri pe teme politice, răsfoirea unei reviste elevate sau a unui ziar „deştept“ în mijloacele de transport public, vizitele la galerii de artă, iată alte manevre folosite adesea pentru a contura imaginea de persoană cultivată.
Beethoven e viaţa mea
În ceea ce priveşte gusturile în materie de muzică, 20% din participanţii la sondaj au mărturisit că ar prefera să asculte Beethoven în loc de Beyonce, iar alţii au făcut referire la arii de operă cu care nu erau familiarizaţi.
De asemenea, reţelele de socializare reprezintă un mediu extrem de folosit pentru a influenţa părerea altora desp