Andrei Marga, Eckstein-Kovacs Peter şi Radu Sârbu au făcut parte din cabinetul condus de fostul prim-ministru şi lider ţărănist, decedat ieri.
Radu Vasile (foto) a rămas în istoria recentă a României ca semnatar al „Păcii de la Cozia" cu minerii dezlănţuiţi ai lui Miron Cozma, premierul care a dat drept de survol avioanelor NATO care bombardau Serbia, dar şi singurul şef de guvern victimă a unei lovituri de stat, fiind demis din funcţie de preşedintele Emil Constantinescu printr-un abuz de putere.
Sub conducerea lui Radu Vasile, Andrei Marga şi-a continuat, practic, mandatul de ministru al Educaţiei început în guvernul Ciorbea. „Am cooperat cu toată onestitatea cu premierul Radu Vasile. El venea din mediul universitar, de la Academia de Studii Economice şi a apreciat reforma care se lansase deja în învăţământ sub guvernul Victor Ciorbea. A fost o perioadă dificilă cel puţin din două puncte de vedere. Pe de-o parte au fost restricţii bugetare, care au generat multe discuţii privind bugetul Educaţiei. Pe de altă parte, majoritatea parlamentară era destul de subţire, lucru care dus la multe frământări în interiorul guvernului. Un pas major a fost făcut în decembrie 1999, când România a fost invitată să deschidă negocierile de aderarea la Uniunea Europeană. Pe planul politicii externe, guvernul Radu Vasile a fost preocupat să concretizeze opţiunea pro-europeană şi pro-atlantică, în acelaşi timp căutând să păstreze şi să extindă pieţele pentru produsele româneşti spre Rusia şi China. Personal, l-am însoţit pe premierul Radu Vasile în vizita pe care a efectuat-o la Moscova, care s-a soldat cu o seamă de înţelegeri, în ceea ce mă privea, referitor la echivalarea diplomelor, iar în principal referitor la importul de gaze din Rusia şi exportul de produse româneşti", şi-a rememorat Marga, succint, colaborarea cu fostul premier.
Din echipa lui Radu Vasile f