Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba a obţinut joi în instanţă arestarea preventivă a unui bărbat acuzat că a căutat, găsit şi traficat ilegal obiecte valoroase de pe vremea dacilor. În munţii Orăştiei fenomenul braconajului arheologic persistă în ciuda cauzelor penale, ajunse în diferite faze procesuale, demarate în urmă cu mai bine de 10 ani.
Adrian Stoicoi, cunoscut şi sub numele de „Adi Bocşeru”, este acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba că în perioada 2007 – mai 2013 a căutat, găsit şi traficat obiecte de patrimoniu provenite din zona sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Procurorii spun că Adrian Stoicoi a lucrat împreună cu alţi braconieri, însă nu precizează dacă este vorba despre persoane deja cercetate ori judecate în cauze penale asemănătoare mai vechi, ori de alţi indivizi.
Unelte antice în valoare de 13.000 de euro
Conform comunicatului Parchetului, Adrian Stoicoi ar fi sustras mai multe depozite monetare conţinând monede Koson, pseudo-Lysimach şi unelte dacice din fier, apoi „a tranzacţionat ilegal artefactele prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale a acestora”.
Pe parcursul unei percheziţii efectuate miercuri la domiciliul învinuitului poliţiştii au ridicat un lot de 22 de unelte dacice din fier, dar şi obiecte folosite la acţinunile de căutare (în staţii de emisie-recepţie, cagule pentru mascare, hărţi militare, căşti şi acumulatori pentru detectoare de metale).
Conform evaluării efectuate de specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, „piesele, în valoare totală de 13.030 Euro, reprezintă un lot unitar provenind dintr-un depozit arheologic (depozit sau atelier de fierărie), iar artefactele sunt realizate de acelaşi meşter. Piesele aparţin celei de a doua epoci a