Mai multe state, inclusiv Statele Unite, şi-au exprimat miercuri seara îngrijorarea după ce armata egipteană l-a demis pe preşedintele islamist Mohamed Morsi şi i-au recomandat Egiptului o revenire cât mai rapidă la procesul democratic.
Preşedintele american Barack Obama, care s-a declarat "profund îngrijorat" la câteva ore după demiterea preşedintelui Morsi de către armată, a îndemnat la organizarea cât mai rapidă în Egipt a alegerilor pentru un nou Guvern civil.
De asemenea, Barack Obama a anunţat să va cere agenţiilor şi ministerelor competente să studieze "implicaţiile" legale pe care le are noua situaţie asupra ajutorului financiar din partea Statelor Unite, acordat anual Egiptului şi care, în conformitate cu legile americane, nu poate fi acordat unei ţări unde a avut loc o lovitură de stat. Washingtonul a ordonat evacuarea ambasadei sale din Cairo.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat miercuri că intervenţia armatei pentru demiterea preşedintelui este "îngrijoratoare", considerând totuşi că revendicările manifestaţiilor din Egipt sunt "legitime". "Esenţial este ca ordinea civilă să fie consolidată cât mai rapid, în conformitate cu principiile democraţiei", a adăugat Ban Ki-moon.
Uniunea Europeană a îndemnat toate partidele din Egipt să "se întoarcă rapid la procesul democratic", în special, prin organizarea unoi noi alegeri prezidenţiale, după demiterea preşedintelui islamist ales în mod democratic.
Marea Britanie a evitat să denumească evenimentul din Egipt drept "lovitură de stat", făcând apel la calm, şi s-a pronunţat împotriva intervenţiei armate pentru schimbarea regimului politic.
Franţa a luat "cunoştinţă" de anunţul din Egipt privind noile alegeri, a declarat ministrul de Exgterne francez, Laurent Fabius. Ea "speră că termenele vor fi stabilite în conformitate cu pacea civilă, pluralism