Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii joi, 4 iulie, rezultatele definitive al recensământului din 2011, date din care a reieşit că populaţia României a scăzut cu peste un milion şi 500 de mii de persoane faţă de precedentul recensământ astfel încât nu mai putem vorbi de „22 de milioane” ci doar de puţin peste 20 de milioane de români.
Din datele strânse de statistică reiese că populaţia stabilă ar fi ajuns la 20 de milioane 121 de mii de persoane, dintre care 51,4 la sută femei. Aşadar, 1 milion 559 de mii persoane nu mai figurează în statistici şi INS crede că acest lucru s-a întâmplat « în principal din cauza migraţiei externe". Institutul de Statistică a mai informat că Bucureştiul era la data recensământului, adică la 20 octombrie 2011, cel mai locuit oraş cu o populaţie de peste 1 milion 88 de mii de persoane, urmat de Iaşi. În topul judeţelor populate se numără Prahova, Cluj, Constanţa, Timiş şi Dolj. La polul opus, judeţele cu cei mai puţini locuitori ar fi Covasna, Tulcea, Sălaj, Mehedinţi, Ialomiţa şi Giurgiu. În privinţa raportului dintre cei care locuiesc la ţară şi cei care trăiesc la oraş, balanţa înclină în favoarea celor din urmă care reprezintă 54 la sută din totalul populaţiei stabile.
În urma recensământului, INS a concluzionat că există însă semnale serioase de alarmă privind îmbătrânirea populaţiei...Din datele culese în 2011 reiese că în 2011 copiii între 0 şi 14 ani deţineau o pondere de 15,9 la sută în totalul populaţiei stabile. Populaţia tânără reprezintă 12 procente, persoanele mature formează majoritatea având o pondere de este 55 la sută, iar persoanele în vârstă de 65 ani şi peste reprezintă 16 la sută din total. INS estimează astfel că aproximativ 24 de persoane de peste 65 de ani revin la o sută de persoane cu vârstă de muncă, între 15 şi 64 de ani, în creştere alarmantă potrivit INS. Astfel, în 1992 num