Reprezentanţii Instititului de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea continuă şi în această lună seria evenimentelor „artistul lunii“. În iulie, eşti invitat să admiri opere marca Nicolae Dărăscu la Muzeul de Artă de pe strada Grigore Antipa.
Reprezentanţii muzeul vă propun şapte lucrări ale pictorului, şapte secvenţe din Dobrogea de acum un secol.
„Cerul este albastru, mai mult sau mai puţin întunecat, lumina soarelui toropitor de vară fiind adunată toată în pereţii clădirilor şi galbenul nisipiu al dealurilor. Până şi verdele copacilor e nisipiu, totul respiră atmosfera încinsă şi uscată tipic dobrogeană, care stabileşte un alt ritm al vieţii, un calm ce nu refuză nimic ci integrează tot, un calm asemeni veşniciei. Portul Sulina este unul întunecat. Întunecată este apa, întunecat cerul, iar clădirile îşi strigă deznădăjduirea prin găvanele mute ale ferestrelor. Cât despre Piaţa din Tulcea… Te ademeneşte, precum ţigăncile lui Eliade, te goneşte din prezent într-un vis, într-o altfel de viaţă, unde toate reperele se contopesc într-o stare de uitare de sine şi de bine, o viaţă care pare mai adevărată decât cea reală şi de unde nu mai ai voinţa să revii“, spune Cătălina Popa, din cadrul Institutului de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea.
Nicolae Dărăscu s-a născut pe 18 februarie 1883 la Giurgiu şi a studiat la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, iar admiraţia sa pentru operele lui Nicolae Grigorescu şi Ştefan Luchian îl determină să meargă să-şi continue studiile la Paris, unde studiază mai întâi la Academia Julien şi apoi la Academia Artelor Frumoase.
Nicolae Dărăscu a conturat o şcoală naţională de pictură şi a creat un climat cultural deschis noilor idei în epocă.
În 1917, alături de pictorii Camil Ressu, Ştefan Dimitrescu, Iosif Iser şi sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Mederea şi alţi artişti a pu