Premierul Victor Ponta a subliniat, joi, că iniţiativa modificării competenţei pentru Direcţia Naţională Anticorupţie a aparţinut DNA şi Ministerului Public, având şi avizul Comisiei Europene.
"Domnule ministru al Justiţiei, o să vă rog încă o dată să o rugaţi pe doamna procuror general (procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi - n.r.) şi pe domnul procuror general (procurorul general al României, Tiberiu Niţu - n.r.) să anunţe că ei au cerut modificarea competenţei la Direcţia Naţională Anticorupţie, că tot auzim că am modificat noi competenţa DNA-ului şi, dacă am modificat-o noi atunci nu o mai modificăm, dar dacă a cerut-o DNA-ul să o spună încă o dată că ei au cerut-o şi că, de fapt, este pentru buna funcţionare şi au şi avizul Comisiei Europene", a spus primul ministru, la începutul şedinţei de Guvern.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a confirmat că propunerea are avizul tehnic al Comisiei Europene.
"Da, a fost formulată propunerea către guvern, cu avizul tehnic al Comisiei şi în planurile manageriale de aceste zile în care au fost audierile pentru funcţii de conducere la DNA. Toţi cei care s-au prezentat, cei doi, au avut această propunere de reducere a competenţei cu ceea ce nu are legătură cu corupţia şi încarcă artificial", a precizat ministrul Justiţiei.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se elimină din competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuarea urmăririi penale în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune şi fraudă vamală dacă s-a cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a un milion de euro a fost publicată pe 26 iunie în Monitorul Oficial.
Astfel, procurorii anticorupţie vor investiga aceste infracţiuni doar dacă vor avea legătură cu fapte de corupţie indiferent de valoarea prejudiciului.
Pe 22 martie, plenul