Serviciul de email este în folosire de 40 de ani şi tot nu este suficient de demodat încât să dispară. Totuşi, oamenii încă sunt neatenţi cu privire la datele lor. Asta împreună cu alte patru greşeli pe care le fac în ceea ce priveşte poşta electronică.
Ocazional se mai află de câte o sparge a unor conturi de mail sau de divulgarea unui număr impresionant de adrese de mail. Facebook a trecut recent prin asta, iar alte companii la rândul lor, cum ar fi Evernote sau Dropbox. Yahoo! News prezintă un clasament al celor mai mari greşeli pe care oamenii le fac în administrarea unui cont de mail.
Nu ar trebui niciodată să-ţi verifici emailul într-o reţea nesigură, cum ar fi una wireless de la o cafenea, de la o librărire sau chiar de la facultate, bibliotecă. Se pot sustrage foarte uşor parolele, iar asta de către un hacker care poate stă la câteva mese de tine. Cea mai bună formă de protecţie în privinţa asta este să nu îţi accesezi adresa de mail, ci doar să foloseşti acea conexiune pentru navigat, pentru strâns informaţii.
De asemenea, nu trebuie să rămâi conectat în contul tău pe un calculator public. Pe aceeaşi idee, să refoloseşti parola la cât mai multe conturi nu este un demers inspirat. Aici e vorba de conturi de mail, de Facebook sau pur şi simplu cel de la PC. E mai greu de administrat multe parole, dar e mai sigur. Şi parole cu caractere cât mai diversificate.
Nu este indicat niciodată să dai click pe mailuri nesigure. Nu există prieteni vechi care dintr-o dată îţi prezintă o ofertă de nerefuzat pe un site deloc de încredere. De asemenea, „Iata ce-l mai tare video de pe net!!!“ (sic!) nu este un text care să te ducă spre chiar cel mai tare video, mai ales când un astfel de mail e trimis de pe o adresă pe care nu o ştii sau de către cineva necunoscut.
Niciodată nu confirmi informaţii confidenţiale prin adresa de mail, cum ar fi contu