Guvernul urmează să înceapă pe 17 iulie negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul şedinţei de Guvern de ieri. Demararea discuţiilor va urma, astfel, vizitei pe care directorul general al Fondului, Christine Lagarde, a planificat să o efectueze în ţara noastră, în perioada 15-16 iulie.
Autorităţile anunţaseră, anterior, că doresc ca noul acord să fie încheiat tot pe o perioadă de doi ani, asemeni celui precedent. Surse guvernamentale, citate de presă, au afirmat că este posibil ca noua înţelegere să se realieze fără participarea Comisiei Europene (CE), care nu ar mai dori să participe la acord.
Nu doar Guvernul s-a pronunţat în favoarea încheierii unui nou acord cu FMI, ci şi reprezentanţii altor autorităţi, precum preşedintele Traian Băsescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Dăianu.
Poziţia de acum a şefului Băncii Centrale diferă de cea pe care o exprimase anul trecut, în luna februarie, când aprecia că ţara noastră ar trebui să nu mai încheie o nouă înţelegerii după ce se va finaliza cea în derulare. Domnia sa considera că un acord nou nu ar transmite un semnal bun pieţelor, noua ancoră a ţării noastre putând să fie reprezentată de pacturile Uniunii Europene (UE), precum Pactul de Stabilitate Fiscală. La începutul aces¬tei săptămâni, însă, Mugur Isărescu a recomandat încheierea unui nou acord cu Fondul, pentru că acesta s-a dovedit a fi benefic, permiţând ţării noastre să se împrumute mai ieftin de pe pieţele de capital. "Nu cred că România a reuşit să îşi consolideze credibilitatea stând doar pe picioarele ei. Cred că este bine pentru a asigura finanţarea unui deficit bugetar mult mai mic, care înseamnă accesul pe p