Aproape 20 de cazuri de conjunctivită virală sunt înregistrate zilnic la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, iar fără măsuri urgente de prevenţie, riscul declanşării unei epidemii de amploarea celei de acum câţiva ani devine iminent, a declarat joi managerul unităţii sanitare, Monica Pop.
"Vorbim de o creştere a numărului de cazuri din această săptămână, avem deja cam 20 de cazuri pe zi, copii şi adulţi. Pentru a evita o epidemie de nivelul celei de acum câţiva ani, când au fost suspendate cursurile din cauza numărului mare de îmbolnăviri, recomand respectarea cu stricteţe a regulilor elementare de igienă", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop.
Potrivit medicului, conjunctivita virală se trasmite prin contact direct, aerogen, prin apa din bazin sau din lacuri, chiar şi de la mare.
"Apa din piscină, ştranduri, lacuri, dar chiar şi cea de la mare poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci, care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante şi cele cu clor puse în apă", a spus Monica Pop.
Apa contaminată poate provoca şi afecţiuni otice, pe lângă cele oculare.
"Conjunctivita de piscină este produsă adesea de virusuri, adenovirusuri sau enterovirusuri. Aceasta, pe lângă manifestările oculare, precum roşeaţa, edeme palpebrale, dureri în ambii ochi, urmate de hemoragii subconjunctivale, poate fi însoţită şi de febră, faringită sau chiar suferinţe neurologice (radiculomielită, paralizii de neuron motor periferic), care apar la scurt timp după infec