Multi experți de la Washington cer administrației Barack Obama să stea de-o parte și să nu se amestece. Presedintele Mohamed Morsi a fost inlaturat, sub presiunea populatiei si prin interventia armatei. Care este reactia Statelor Unite? E întrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Ceea ce se intimpla acum in Egipt contribuie la argumentul ca „primavara araba”, cea care a dus la caderea unor dictaturi in Orientul Mijlociu si Nordul Africii, ramine un fenomen marcat de contradictii si cu deznodamint inca imprevizibil.
Mohamed Morsi a fost - pina la recentele evenimente - primul presedinte democratic ales al Egiptului. La alegerile de anul trecut el obtinuse 52% din voturi.
Dupa un an in care Fratia Musulmana, organizatia din care Morsi provine, a administrat prost tara si promovat o agenda considerata islamista, un mare numar de oameni au iesit din nou in strada, in aceste zile, ca la revolutia care l-a indepartat de la putere pe Hosni Mubarak, cerind demisia lui Morsi.
Cind acesta a refuzat sa se supuna fie si ultimatumului armatei, aceasta a intervenit cu deznodamintul cunoscut.
Multi experti de aici cer administratiei Obama sa stea de-o parte si sa nu se amestece. Unul dintre motive este ca situatia poate inca degenera si altul ca Statele Unite pot fi invinuite de ambele parti, aproape orice ar face.
In timpul primaverii arabe, administratia de la Washington a ezitat, aproape pina in ultimul moment, lasind impresia ca l-ar sprijini pe Mubarak, un aliat traditional al Americii, in chestiuni de politica externa.
Hosni Mubarak se mentinuse la putere tocmai cu argumentul ca alternativa la regimul sau de inspiratie militara, cu mână forte, sint haosul si extremismul mistic.
Dupa revolutie, Fratia Musulmana -persecutata in anii de dictatura- a