Băncile au redus dobânzile la creditele în lei aflate în derulare cu trei sferturi de punct procentual într-un interval de trei luni, până la 10,8% pe an, dar şi-au păstrat marjele de câştig cât mai sus posibil, coborând concomitent şi nivelul bonificaţiilor la depozite, arată datele BNR.
Dobânzile plătite de bănci la depozitele atrase de la clienţi au coborât în aprilie pentru prima dată sub pragul de 5% pe an, iar la sfârşitul lunii mai se situau la 4,8% pe an. Băncile au tăiat din dobânzile la credite şi în condiţiile în care s-au finanţat mai ieftin în prima parte a anului, dar analiştii se aşteaptă ca în perioada următoare scăderile de dobânzi să fie limitate având în vedere incertitudinile apărute pe piaţă.
„Debutul ciclului de relaxare monetară nu este încă reflectat în piaţa monetară, ceea ce face ca oglindirea acestor măsuri în ratele de dobândă pentru cei din afara sistemului bancar să pară uşor îndepărtată şi slabă. Suplimentar, această relaxare monetară are loc în timp ce resursele băncilor sunt sub presiune, iar dinamica depozitelor este mai slabă ca în ultimii ani“, afirmă Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.
BNR a redus la începutul lunii iulie dobânda-cheie la lei la un minim istoric de 5% pe an, iar guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat după şedinţa de politică monetară că acest ciclu de relaxare ar trebui să se vadă în dobânzile la credite chiar din această vară.
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.07.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Co