De mai bine de un an in Romania se discuta la cel mai inalt nivel de repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi. Cel mai mare artist pe care tara noastra l-a oferit lumii. Romanul care a inventat sculptura moderna, si ale carui opere sunt expuse in cele mai mari muzee ale lumii. Guvernul, Patriarhia si Academia Romana considera ca osemintele marelui sculptor ar trebui dezgropate din cimitirul Montparnasse si aduse in Romania. Suntem insa pregatiti sa-l primim inapoi pe Constantin Brancusi? Inceputul raspunsului il gasim in Hobita, satul in care s-a nascut.
Constantin Brancusi este cel mai cunoscut artist roman din lume . Putem spune ca este omul care a semnat certifactul de nastere a sculpturii moderne. Gasim lucrarile sculptorului roman in zeci de tari, pe 4 continente, in muzeele din Paris, Londra, New York, Washigton, Bilbao, Stockolm sau Canberra, unde sunt la fel de apreciate ca Monalisa lui Da Vinci sau Guernica lui Picasso.
Radu Varia este singurul specialist roman in Brancusi recunoscut international.
„Niciun alt sculptor inaintea lui Brancusi nu a avut talentul, imaginatia si nici curajul romanului. El a propus lumii un nou fel de a reda realitatea. El vizeaza esenta lucrurilor, permanenta.”
Un sentiment placut sa stii ca cei mai bogati oameni din lume platesc fara sa clipeasca 20 , 30 chiar 40 de milioane de dolari pentru o sculptura semnata de Constantin Brancusi.
Romanul nostru era cu mult inaintea timpurilor in care traia. Datorita lui arta are o definitie in legislatia internationala. In 1927 Brancusi a trimis in Statele Unite sculptura „Pasare in spatiu” o lucrare care ajunge acum la 20-30 de milioane de dolari. Vamesii americani n-au crezut ca au de a face cu arta ci cu o bucata de fier si au cerut taxe vamale pentru import de metal. Jignit, Brancusi a dat statul American in judecata si dupa 2 ani de procese a