În fiecare zi, circa 80.000 de pacienţi din Europa se luptă cu o infecţie pe care au contractat-o în spital, adesea atunci când se aflau la terapie intensivă, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat joi, informează Reuters.
Deşi unele dintre aceste infecţii pot fi tratate cu uşurinţă, altele, precum MRSA sau alte bacterii rezistente la antibiotice, pot fi fatale sau pot afecta foarte grav sănătatea pacienţilor, fiind nevoie de mai multe luni de spitalizare şi îngrijiri medicale scumpe pentru a le combate. Potrivit sondajului realizat de ECDC, în fiecare zi, unul din 18 pacienţi din spitalele europene se luptă cu cel puţin o infecţie dobândită în spital, ceea ce înseamnă circa 3,2 milioane de pacienţi pe an.
'Infecţiile asociate sistemului medical reprezintă o problemă sanitară publică majoră şi o ameninţare pentru pacienţii europeni', susţine Marc Sprenger, directorul ECDC, care are sediul la Stockholm, Suedia. Potrivit acestui responsabil, multe dintre infecţii ar putea fi prevenite prin programe bine gândite şi susţinute. 'Asemenea programe, precum şi utilizarea prudentă a antibioticelor, îi vor ajuta pe toţi actorii implicaţi să-i protejeze pe pacienţii din spitalele europene', a afirmat Sprenger într-un comunicat.
Conform sondajului ECDC, care a acoperit 1.000 de spitale din 30 de ţări europene, cea mai mare rată a infecţiilor contractate în spital (19,5%) se înregistrează în rândul pacienţilor internaţi la terapie intensivă.
Cele mai des întâlnite infecţii sunt cele ale căilor respiratorii, precum pneumonia, şi cele ale sângelui. Acestea sunt adesea cauzate de bacteriile Klebsiella pneumoniae şi E. coli, care au demonstrat abilitatea de a dezvolta rezistenţă la unele din cele mai puternice antibiotice. Şi infecţiile locale dobândite în urma intervenţiei chirurgicale, precum şi c