Admiterea 2013 în învăţământul superior se va desfăşura în 34 de universităţi, inclusiv 19 instituţii de stat şi 15 instituţii private.
Pentru ciclul de licenţă sunt prevăzute 20475 de locuri, din care 6755 de locuri cu finanţare bugetară şi 13720 de locuri cu finanţare prin contract.
Cele mai multe locuri bugetare au fost acordate pentru domeniul general de studiu ”Ştiinţe ale educaţiei” -1670 de locuri, ”Inginerie”- 870 de locuri, ”Medicină”-475 de locuri şi ”Ştiinţe exacte”- 315 locuri.
Pentru viitorii masteranzi au fost alocate 9218 locuri, din care 3568 de locuri cu finanţare bugetară (mai mult cu 158 de locuri în comparaţie cu anul 2012) şi 5650 de locuri cu finanţare prin contract (mai mult cu 1095 de locuri faţă de anul 2012).
La fel, vor fi introduse şapte specialităţi noi la care va fi admitere pentru prima dată, cu două mai mult în comparaţie cu anul trecut. La ASEM va fi introdus cursul Managementului resurselor uman, la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport - Servicii antiincendii, la Academia ”Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne – Drept. Securitatea frontierei. Cele mai multe au fost deschise la Academia de muzică, Teatru şi Arte Plastice:
1. Istoria şi teoria artelor plastice
2. Filmologie, producţie film şi TV
3. Dramaturgie şi scenaristică
4. Management artistic
Viitorii studenţi vor putea să se înscrie la concursul de admitere în universităţi, concomitent, la mai multe specialităţi din diverse domenii. O altă completare prevede că, începând cu anul 2014, locurile cu finanţare bugetară, cu excepţia celor destinate copiilor orfani şi invalizilor de gradul I şi II, vor fi scoase la concurs în fiecare an, după sesiunea de vară. Asta înseamnă că studenţii vor încheia cu universitatea un contract doar pentru un an de zile şi nu pentru toţi trei sau patru ani cum era până în p