Acum mai bine de 110 ani, la Timişoara apărea primul club de fotbal de pe teritoriul actual a ţării. Echipa numită iniţial Football Club Timişoara a trecut prin numeroase schimbări de-alungul timpului şi a dispărut după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Actul de naştere al fotbalului românesc este disputat în continuare între Arad şi Timişoara, cea dintâi mărturie consemnată în presă referitoare la o partidă de fotbal a apărut în prima parte a anului 1899, la Timişoara. Pe 25 iunie, ziarul local de limbă maghiară „Közlöny” (cunoscut şi ca "Gazeta Maghiară") a menţionat un joc între două echipe de elevi ai Liceului Piarist, meci disputat pe terenul Velocitas, în cadrul unor serbări şcolare, şi încheiat, după doar 45 minute, cu scorul de 0-0. Aceasta a fost prima menţiune în presă, însă jocul apăruse în oraş deja de câţiva ani, după cum consemnează Iosif Dudaş în cartea "Timişoara - leagănul fotbalului românesc" (1971).
Primul club destinat exclusiv fotbalului de pe teritoriul actual al României a apărut în 1902, la Timişoara, care atunci făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Football Club Timişoara sau, mai degrabă, Temesvari FC. Clubul a fost înfiinţat pe 26 aprilie 1902 de un grup de tineri din cartierul Iosefin, iar primele şedinţe au avut loc la Palatul "Elite", clădirea care ulterior a găzduit restaurantul "Sinaia", iar acum adăposteşte un supermarket, în piaţa numită pe vremuri Küttl.
După o perioadă de "lobby", primarul Carol Telbisz a acordat clubului, care avea culorile alb-verde, un teren spre folosinţă, în 1904, în zona unde acum se află Facultatea de Mecanică, aproape de arena "Ştiinţa" de azi. Cum în oraş nu erau alte echipe de fotbal, meciurile FCT erau "fără frecvenţă", iar prima întâlnire inter-cluburi a avut loc la 20 august 1902, pe un teren de lângă Pădurea Verde: Foobtall Club Timişoara - Reuniunea de Sport Lugoj, sc