Societatea de Cruce Rosie din Romania s-a infiintat si a primit recunoasterea Comitetului International al Crucii Rosii la 4 iulie 1876, la doi ani dupa aderarea tarii noastre la Prima Conventie de la Geneva ''pentru ameliorarea situatiei ranitilor si bolnavilor din fortele armate in campanie'', noteaza Agerpres intr-un documentar.
Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane se regaseau importante personalitati ale vremii: Nicolae Kretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturdza, Gr.G. Cantacuzino si dr. Carol Davila.
Primul presedinte al Crucii Rosii Romane a fost printul Dimitrie Ghica (1876-1897), iar sediul institutiei era intr-o aripa a actualului Spital Coltea din Bucuresti
In 1919, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania adera la Liga Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, in 1954, la Conventiile de la Geneva din 12 august 1949. Principiile adoptate la Conferinta Internationala a Crucii Rosii, de la Viena, in 1965 si reactualizate, in 1985, au stat la baza intregii activitati a Societatii de Cruce Rosie din Romania, incepand cu 22 decembrie 1989.
La 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. A urmat Razboiul de Independenta (1877 - 1878), cand Crucea Rosie Romana a intervenit cu personal sanitar, ambulante si trenuri sanitare in sprijinul trupelor de campanie. A infiintat asezaminte spitalicesti in Bucuresti si in diferite orase din tara.
Intre anii 1888 si 1892, societatea si-a extins activitatea prin organizarea de cursuri speciale pentru pregatirea surorilor de caritate. In 1891, s-a infiintat scoala permanenta pentru infirmiere, iar un an mai tarziu s-a infiintat un spital scoala cu 10 paturi.
Prin Statutul Crucii Rosii, adoptat in 1876, f